Once upon a time in a village, a man appeared and announced to the villagers that he would buy monkeys for $10 each. The villagers, seeing that there were many monkeys around, went out to the forest and started catching them.

The man bought thousands at $10 and as supply started to diminish, the villagers stopped their effort. He further announced that he would now buy at $20. This renewed the efforts of the villagers and they started catching monkeys again.

Soon the supply diminished even further and people started going back to their farms. The offer increased to $25 each and the supply of monkeys became so little that it was an effort to even see a monkey, let alone catch it!

The man now announced that he would buy monkeys at $50! However, since he had to go to the city on some business, his assistant would now buy on behalf of him.

In the absence of the man, the assistant told the villagers; "Look at all these monkeys in the big cage that the man has collected. I will sell them to you at $35 and when the man returns from the city, you can sell them to him for $50 each."

Flokmentalitet, hvem tør sige imod og har flertallet altid ret?

Følgende historie stammer fra en helt anden sammenhæng. Men jeg synes den er ganske interessant, så her kommer den:

Start med et bur med fem aber. Buret indeholder tilstrækkeligt med føde, men i midten af buret hænger en banan i en snor, tilkoblet et sprinkleranlæg. Inden længe vil en af aberne gå hen til bananen og hive i den. Men lige så snart aben gør det, bliver de alle sprøjtet til med koldt vand.

Efter et stykke tid, vil en anden abe forsøge sig. Igen bliver de alle oversprøjtet med koldt vand. Lidt efter forsøger endnu en abe sig, men denne bliver stoppet af de andre aber, før den får fat i bananen.

Fjern en af aberne fra buret, og erstat den med en ny. Den nye abe ser bananen, og prøver at få fat i den. Til hans overraskelse angriber de andre aber ham. Efter endnu et forsøg på bananen, indser han, at hvis han forsøger at tage bananen, bliver han overfaldet.

Sprinkleranlægget kobles nu fra, så berøring af bananen i snoren ikke længere vil resultere i koldt vand.

Fjern endnu en af de oprindelige aber, og erstat den med en ny. Den nytilkomne går efter bananen, og bliver angrebet. Den tidligere nytilkomne deltager også i angrebet, dog uden at kende baggrunden. Han følger bare resten af flokken.

Udskift på samme måde de andre oprindelige aber, en efter en. Hver gang vil den nyeste ankomne blive overfaldet, når han prøver at tage bananen. Ingen af de nye aber har været udsat for det kolde vand, men alligevel vil de forhindre, at bananen bliver rørt.

Så nu står de nye aber med en banan, som ingen af dem vil tillade bliver berørt. Aberne har ingen ide om hvorfor, de gør bare som ”man” altid har gjort.

Skal tilværelsen nogensinde forandre sig, kræver det en nytilkommen udefra, som er modig/villig nok til at tage slagene. Problemet er bare, at selv når det så sker, vil de andre måske ikke se fornuften i det. For ingen af dem har kendt den oprindelige konsekvens af handlingen. De vil opfatte det som helligbrøde uden at vide hvorfor. Så den abe der vil have bananen burde virkelig overveje nøje, om det ville gøre tingene bedre, eller dårligere.

"I have not failed. I have just found 10,000 things that do not work." Thomas Edison 1847-1931

Introduktion til RA - Psyke delen:

How the stock market really works - Redefines the phrase “monkeying around” in the stock market.

The villagers rounded up with all their savings and bought all the monkeys. They never saw the man nor his assistant, only monkeys everywhere!

Now you have a better understanding of how the stock market really works.

Vores job som investor er, at gøre det til en vane, at forvente og være forberedt på det uventede.

Forvent det uventede
Der er en verden af risiko derude og at navigerer rundt i dem, er en livstidsbeskæftigelse. Hver gang du køre i din bil, risikerer du muligheden for en bilulykke. Når du går i tordenvejr, risikerer du at blive ramt af lynet (en lille risiko, men en risiko alligevel). Du kan blive udsat for visse medicinske risici (som varierer, afhængigt af genetiske og familiens historie), eller der er en risiko for at miste dit job. Listen kan blive ved og ved.

Typisk, i vores samfund, forsøger vi at kontrollere eller styre disse risici ved at tegne forsikringer, eller ved at bruge større omhu i vores dag-til-dag adfærd og valg.

For eksempel kan du meget vel i øjeblikket har en forsikring, der beskytter dig mod biltyveri, kollision, og legemsbeskadigelse. Du har måske en medicinsk, liv, husejere eller arbejdsløsheds-forsikring. Og hvis du virkelig er ansvarlig, har du sandsynligvis rejse, motion, spise rigtigt, og se begge veje inden du krydser gaden forsikring.

Alle disse forholdsregler og procedurer, er designet til at reducere, ikke fjerne, muligheden for at blive ramt og ødelagt af en bred vifte af uventede situationer. Og det er netop pointen: Disse forhold er uventede.

Grådighed og Frygt Illusion OBS - processen

Risikostyring

Risikostyring kan lyde kompliceret, men konceptet er noget, vi alle deltager i hver dag. Køb af forsikring, gå til tandlægen, låse dørene, få et helbredstjek, være høflige overfor en politibetjent, der bare uretfærdigt har trukket en til siden for hvad ved jeg, alle typer af risikostyring.

Vi udholder disse, under tiden, dyre og kedelige processer, fordi vi erkender, at disse midlertidige omkostninger, der normalt fører til mindre hovedpine, kan lede til øget velstand i det lange løb. De samme principper kan finde anvendelse på risikostyring af investeringsporteføljer.

Gode investorer er gode vindere, mens store investorer er store tabere. Det betyder, at for at kunne vinde krigen, vil det til tider indebære tab af nogle mindre kampe.

Det er vigtigt, at kunne acceptere og forstå behovet for at trække sig tilbage, omgruppere og overleve, for at kunne geninvestere en anden dag.

Alt for ofte har investorer, herunder fagfolk, kun en ensidig investeringsformel. En der udelukkende fokuserer på, hvad der skal købes. Men jeg tror, at vejen til succes er meget mere end at kunne træffe gode købsbeslutninger. Jeg ser en anden langt mere effektiv vej til investeringssucces. Det er gennem risikostyring og ved at minimere konsekvenserne af dårlige beslutninger.

Der er to vigtige komponenter ved investering: den sjove del, som bestemmer hvad der skal købes, og den hårde del, der bestemmer hvornår det er på tide at sælge. At vide hvornår du skal sælge er afgørende, for det vil afgøre udfaldet af din investering.

IFTA IFTA Nyt Aktie Skole Om IFTA.dk Kontakt

Copyright © - IFTA ApS.  CVR-NR: 3396 0557    tlf.: +45 2223 1980

Brugeraftale og vilkår | Kontakt os

Følg IFTA på:

IFTA.dk